Najgorsze śniadanie dla dzieci to płatki!!!

W swojej praktyce często pytam o dietę odwiedzających mnie małych pacjentów. Rodzice uważają, że dzieci odżywiają się zdrowo i że szczególnie zwracają uwagę na ograniczenie cukrów prostych w ich diecie. By się upewnić pytam "a, co było na śniadanie?". Odpowiedź zawsze jest ta sama "płatki z mlekiem".



Wiele osób uważa, że pożywne płatki śniadaniowe to dobry wybór na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Na opakowaniach widnieją hasła takie jak „zawiera produkty pełnoziarniste.” Etykieta może także sugerować, że zboża zawarte w płatkach są dobrym źródłem składników odżywczych, takich jak witaminy A i żelazo. W rzeczywistości płatki są wysoko przetworzone i zawierają jedynie niewielką ilość całych ziaren. Składniki odżywcze w nich zawarte są dodawane sztucznie w procesie zwanym wzmocnieniem.

Jedno z badań wykazało, że dzieci, które spożywały płatki śniadaniowe w celu poprawy funkcji układu immunologicznego zapadały na choroby tak samo często, jak dzieci, które nie jadły w ogóle płatków zbożowych.

Płatki śniadaniowe zawierają głównie rafinowane zboża i cukier. W rzeczywistości cukier jest zazwyczaj pierwszy lub drugi na liście składników. Im wyższe miejsce na liście, tym większa jego ilość w produkcie. Badania wykazały, że 1 filiżanka płatków śniadaniowych zawiera więcej cukru niż 3 ciasteczka czekoladowe. Dodawanie do płatków całych ziaren oraz sztucznych witamin i minerałów nie czyni ich zdrowszymi.


Dodatkowym problemem wydaje się być nadmierne spożycie mleka powodującego alergie, egzemy oraz choroby autoimmunologiczne. Mleko samicy danego gatunku jest pokarmem dla młodych osobników tego gatunku. W tym przypadku to co dobre dla cieląt nie jest dobre dla Homo Sapiens.



Jeśli do przygotowania swojego ekspresowego zestawu śniadaniowego wybierzemy produkty o jak najmniejszym stopniu przetworzenia, to faktycznie stworzymy zdrowy posiłek.

0 wyświetlenia

© 2023 by Hair & There. Proudly created with Wix.com